085 - 27 33 055

Deze vraag wordt ons wel vaker gesteld. In de praktijk merk je weinig verschil tussen het hebben van aardgas of propaangas. Wanneer je werkt met propaangas heb je een propaantak die een aantal keer per jaar gevuld en gekeurd dient te worden. Daarmee is propaangas dus overal bruikbaar, terwijl je voor aardgas een aansluiting dient te hebben op het aardgasnetwerk.

Waar wordt het gas gebruikt?

Propaangas wordt in 5% van de huishoudens gebruikt, meestal op het moment dat men geen aansluiting heeft op het aardgasnetwerk of dat de aansluiting te duur is. Dan biedt propaangas een goedkopere oplossing. In het geval dat men gewoon een aardgasaansluiting heeft, is de keuze sneller gemaakt om voor aardgas te kiezen.

Wat is het verschil in kosten dan?

De prijs van aardgas en propaangas heeft geen invloed op elkaar. Gaat de prijs van aardgas omhoog, heeft dat geen invloed op de prijs van propaangas. Om de kosten tussen aardgas en propaangas te vergelijken, nemen we alle kosten mee. Tenslotte is het ook belangrijk om te weten wat je onder aan de streep betaald. Bij aardgas kan je dan rekening houden met de energiebelasting, de netbeheerkosten en de meterhuur. Bij propaangas kan je denken aan de plaatsingskosten en de huur en keuring van de tank.

Propaangas is over het algemeen duurder dan aardgas. Maar de calorische waarde van propaan is hoger dan bij aardgas, dat betekent dat er minder gas nodig is voor hetzelfde effect.

Wat is het verschil tussen butaan en propaangas?

Op de markt bestaat er ook nog butaan. Het verschil tussen butaan en propaan is eigenlijk nihil. Het enige verschil tussen beide soorten is dat propaangas bruikbaar is tot temperaturen van -42 graden Celsius, terwijl butaan alleen maar bruikbaar is tot temperaturen rondom het vriespunt. Staat je tank dus buiten en heb je te maken met een strenge winter, heb je een probleem wanneer je gebruik maakt van butaan gas.